Zelfbouw

Samen met DiSi doe je het zelf!

Zelf een regenwaterrecuperatiesysteem installeren, is perfect mogelijk met de juiste begeleiding. Heb je technische vragen tijdens de werken? DiSi beantwoordt al ze meteen. 

Bouwen & Besparen? Het kan met DiSi!

DiSi-Sani: Regenwaterrecuperatie

DiSi-Sani

Regenwaterrecuperatie kent alleen maar voordelen. Het hergebruiken van hemelwater is een winstgevende zaak, aangezien de prijzen van stadswater blijven stijgen. Bovendien bevat regenwater geen kalk, wat ten goede komt aan de levensduur van uw verschillende huishoudtoestellen. Het zelf installeren van een regenwaterrecuperatiesysteem is perfect mogelijk met de juiste begeleiding.


Heb je technische vragen tijdens de werken? DiSi beantwoordt al ze meteen.

Hoeveel kan ik besparen op leidingwater indien ik ook regenwater hergebruik?

Een gezin van vier personen verbruikt jaarlijks gemiddeld zo’n 200.000 liter water. Ongeveer de helft daarvan kan gratis verkregen worden door ook regenwater te gebruiken voor bepaalde toepassingen. 

Is regenwaterrecuperatie wettelijk verplicht?

In Vlaanderen is het plaatsen van een regenwaterreservoir voor nieuwbouwwoningen en voor woningen die grondig gerenoveerd worden, verplicht. De eigenaar wordt verondersteld om dit opgevangen en gefilterde regenwater zoveel mogelijk te gebruiken voor allerlei toepassingen.

Bestaan er subsidies voor regenwaterrecuperatie?

De Vlaamse overheid wil stimuleren dat hemelwater (regenwater) gebruikt wordt om toiletten door te spoelen, te poetsen, de wasmachine te laten draaien, … Daarom geven veel gemeenten een subsidie als je een regenwaterput installeert. Of er in jouw gemeente een subsidie voor een regenwaterput bestaat, kunt u opzoeken met de Premiezoeker. Vink achtereenvolgens aan: ‘energie en water besparen’, ‘water’, ‘hemelwaterput’.

Waarvoor kan ik regenwater zoal gebruiken?

Je kunt regenwater gebruiken voor toepassingen zoals:

  • het doorspoelen van het toilet
  • het wassen van kledij
  • het wassen van de auto
  • het reinigen van vloeren, ramen, opritten en de rest van je woning
  • het besproeien van het gazon en de rest van de tuin

Waarvoor kan ik regenwater niet gebruiken?

Regenwater is niet geschikt voor alle toepassingen. Je mag bijvoorbeeld geen regenwater gebruiken om te koken. Ook voor jouw persoonlijke hygiëne gebruik je best geen regenwater. Het water kan bacteriën of microben bevatten.

Waaruit bestaat een volledig regenwaterrecuperatiesysteem?

Het systeem bestaat uit vier grote delen: een voorraadtank, een pomp met zuigleiding en keerklep, één of meerdere filters en leidingen naar de verbruikspunten.